default-logo

Zupa serowo – grzybowa

Dla wszystkich wielbicieli serów wszelakich takich jak ja taka zupa to raj dla podniebienia.

Przepis kuchni francuskiej.

Polecam serdecznie.

Zupa serowo – grzybowa.

Zupa serowo - grzybowa

Zupa serowo - grzybowa

Składniki:

  • 1500 ml bulionu grzybowego
  • ok. 80 g – 4 trójkąty sera topionego borowikowego
  • 100 g żółtego sera greckiego
  • 80 g sera typu camembert z przerostem niebieskiej pleśni
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • oliwa
  • masło klarowane
  • kromki chleba na grzanki – trzy wystarczą
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • chili w proszku
  • zioła prowansalskie
  • kurkuma
  • szczypiorek
  • parmezan tarty do dekoracji

Zupa serowo - grzybowa

Przygotowanie zupy:

  • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła klarowanego.
  • Podlewamy winem i pozwalamy aby wino odparowało.
  • Wlewamy teraz do garnka z cebulą bulion grzybowy i pokrojone drobno serki topione borowikowe oraz ser żółty grecki pokrojony w kostkę.
  • Mieszamy i pozwalamy aby sery się rozpuściły a zupa zagotowała.
  • Zaprawiamy wówczas zupę śmietanką.
  • Doprawiamy zupę solą, pieprzem, chili w proszku, kurkumą – szczyptą dla koloru – oraz ziołami prowansalskimi.
  • Jeszcze raz zagotowujemy i odstawiamy po to aby zupa przestygła, a sery ją lekko zagęściły.
  • Kromki chleba kroimy w grubą kostkę i na 2 łyżkach oliwy smażymy dodając sól, pieprz, chilli w proszku oraz zioła prowansalskie.
  • Grzanki obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron.

Zupa serowo - grzybowa

  • Zupę podajemy posypaną parmezanem, posiekanym szczypiorkiem oraz z grzankami ziołowymi.
  • Do zupy wkładamy również kawałki sera camembert z przerostem niebieskiej pleśni.

Smacznego.

Pomysł zaczerpnięty stąd [ klik ]

About the Author

Leave a Reply

*