Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem
0 Comment

44 4.77
Śr ocena
Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem
- Hity Kwestii Smaku
- Szybki obiad
- Zupy
- Zupa pomidorowa
- Zupy rybne
- Dorsz
- Krewetki
Składniki
4 porcje
- ok. 200 g krewetek
- 400 g filetów ryby bez ości (np. dorsza)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej chilli w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 300 ml gorącego bulionu jarzynowego
- 1 łyżka sosu rybnego (niekoniecznie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki drobnego makaronu, np. gwiazdki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
- Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, oczyścić (z pancerzy, jelit i ogonków), umyć i osuszyć. Doprawić solą.
- Filety ryby opłukać, osuszyć, sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w 2 – 3 cm kostkę, oprószyć solą.
- Na dużej patelni żeliwnej z pokrywą lub garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić i lekko zrumienić na małym ogniu, przez około 4 minuty.
- Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory z puszki, rozgnieść je widelcem. Zagotować.
- Dodać suszoną bazylię, pozostałą łyżkę oliwy, następnie wlać bulion, sos rybny i sok z cytryny. Zagotować.
- Dodać makaron, delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 6 minut.
- Dodać krewetki oraz dorsza i gotować przez ok. 4 minuty na małym ogniu. W trakcie gotowania delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło i wymieszać.
Wskazówki
bagietka / grzanki czosnkowe