default-logo

Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem

Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem Pyszna, bardzo gęsta, rozgrzewająca zupa rybna pomidorowa, z krewetkami i dorszem. Z drobnym makaronem np. w kształcie gwiazdek. Pikantna i aromatyczna. Choć przepis zawiera dużo drobnych składników i dodatków, zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Niezbyt wyszukany w smaku dorsz nabiera w niej zupełnie innego wymiaru. Krewetki – wiadomo, zawsze smakują najlepiej. W wersji zupy dla dzieci wystarczy zrezygnować z chilli. Aby otrzymać taki intensywny czerwony kolor zupy, warto postarać się o dobre pomidory z puszki (bardzo smaczne, mocno czerwone i dojrzałe są Pelati firmy CIRIO). Kolor i smak pomidorów można poprawić koncentratem pomidorowym. 0

44 4.77

Zupa rybna pomidorowa z krewetkami i dorszem

  • Hity Kwestii Smaku
  • Szybki obiad
  • Zupy
  • Zupa pomidorowa
  • Zupy rybne
  • Dorsz
  • Krewetki

Składniki

4 porcje
  • ok. 200 g krewetek
  • 400 g filetów ryby bez ości (np. dorsza)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej chilli w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 300 ml gorącego bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki drobnego makaronu, np. gwiazdki
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

  • Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, oczyścić (z pancerzy, jelit i ogonków), umyć i osuszyć. Doprawić solą.
  • Filety ryby opłukać, osuszyć, sprawdzić czy nie ma ości, pokroić w 2 – 3 cm kostkę, oprószyć solą.
  • Na dużej patelni żeliwnej z pokrywą lub garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić i lekko zrumienić na małym ogniu, przez około 4 minuty.
  • Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory z puszki, rozgnieść je widelcem. Zagotować.
  • Dodać suszoną bazylię, pozostałą łyżkę oliwy, następnie wlać bulion, sos rybny i sok z cytryny. Zagotować.
  • Dodać makaron, delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 6 minut.
  • Dodać krewetki oraz dorsza i gotować przez ok. 4 minuty na małym ogniu. W trakcie gotowania delikatnie zamieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać masło i wymieszać.

Wskazówki

bagietka / grzanki czosnkowe

  • Zupa rybna pomidorowa
About the Author

Leave a Reply

*