default-logo

Zupa porowo – ziemniaczana

Zupa porowo - ziemniaczana Nie wiem jak to się stało, ale nie podałam Wam jeszcze przepisu na zupę krem z porów i ziemniaków. Nadrabiam więc zaległości i zachęcam do zrobienia tego błyskawicznego, bardzo dobrego kremu porowo-ziemniaczanego! Zupę gotuję na wodzie mineralnej, z dodatkiem masła i łyżki oliwy extra vergine. Najbardziej lubię ją właśnie w takiej prostej postaci, już nawet bez dodatku śmietanki po wierzchu. Najlepiej z kromką dobrego chrupiącego chleba. Zupa, której nie zabielimy śmietaną będzie się bardzo dobrze przechowywać w lodówce. Po misce takiej zupy można już spokojnie czekać na drugie danie! Polecam bardzo gorąco, smakuje również niemowlakom 😉 Zupę można też ugotować na bulionie, będzie miała nieco bardziej wyrazisty smak. 0

139 4.63

Zupa porowo – ziemniaczana

czyli zupa Vichyssoise

  • Znane i lubiane
  • Szybki obiad
  • Zupy
  • Zupy krem
  • Por
  • Ziemniaki
  • Dla dzieci

Składniki

4 porcje
  • 40 g masła
  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 350 g ziemniaków
  • 800 ml wody (lub najlepiej bulionu)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie

  • Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
  • Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
  • Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki krem. Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami.

Propozycja podania

śmietanka kremowa 30% / grzanki np. czosnkowe / szczypiorek

  • Zupa krem z porów
  • Zupa krem z porów
About the Author

Leave a Reply

*