default-logo

Zupa porowa z brązowymi pieczarkami

Wiecie że Polacy zjadają po103 litry zupy na osobę na rok?

Kochamy zupy jako naród i z chęcią je zajadamy, czasami to tradycja: rosół, pomidorowa, żurek czy barszcz czerwony a czasami to nasze innowacje na temat, niemniej wszystkie są pyszne.

My uwielbiamy Zupy.

Tym razem zachęcam do spróbowania zupy przepysznej i bardzo delikatnej a jednocześnie aromatycznej.

Będziecie zachwyceni.

Zupa porowa.

Zupa porowa z brązowymi pieczarkami

Składniki:

  • 3 pory
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 – 8 brązowych pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny

Zupa porowa z brązowymi pieczarkami

  • Pora oczyściłam i umyłam, białe części pokroiłam w talarki.
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej pokrojonego pora, a po chwili także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Wlałam do rondla bulion, przykryłam i gotowałam przez 15 minut.
  • Gdy warzywa zmiękły zmiksowałam je na krem.
  • Potem przyprawiłam zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry a zielone części pora pokroiłam w pół plasterki.
  • Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim grzyby oraz pora.
  • Na talerz wylałam zupę a na wierzchu posypałam skarmelizowanym porem i grzybami.

Zupa porowa z brązowymi pieczarkami

Smacznego.

Inspiracja „Moje Smaki Życia” 11/2013

About the Author

Leave a Reply

*