default-logo

Zupa pomidorowo – ogórkowa

Jak połączymy dwa największe klasyki w zupach czyli pomidorową i ogórkową to wyjdzie zupa o niesamowitym smaku i aromacie i nie będziecie mogli przestać ją jeść, tak jak ja.

Te smaki zdecydowanie lubimy i powtarzamy.

A jak u Was? lepiej pomidorowa, ogórkowa czy połączenie też będzie ok?

Próbujemy? zachęcam.

Zupa pomidorowo – ogórkowa.

Zupa pomidorowo - ogórkowa

Zupa pomidorowo - ogórkowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 łyżki oleju
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów z chili – pulpa
  • sól morska do smaku
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 3 spore ogórki kiszone
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • makaron do podania – u mnie duże muszle
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku

Zupa pomidorowo - ogórkowa


Zupa pomidorowo - ogórkowa

Przygotowanie zupy:

  • Marchew umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • W dużym garnku podsmażyłam na oleju marchew.
  • Teraz do garnka wlałam passatę, pulpę pomidorową i bulion, zagotowałam.
  • Dodałam sól i cukier i gotowałam 10 minut.
  • Ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Dodałam do zupy po 10 minutach i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Teraz wlałam do zupy śmietanę, dodałam lubczyk, zagotowałam, doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba.
  • Podałam z makaronem – u mnie muszle olbrzymie i posypałam natką pietruszki.

Zupa pomidorowo - ogórkowa

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa pomidorowo - ogórkowa
Zbieranie materiałów na nowy dom – wiewiórka
About the Author

Leave a Reply

*