default-logo

Zupa pomidorowo – groszkowa

niedziela, 11 sierpnia 2019

Zupa pomidorowo - groszkowa

Dziś szybko i pożywnie, będzie smakowało wszystkim wielbicielom pomidorówki i groszkowego kremu również.

Zupę robi się szybko i szybko znika z talerzy ale jest naprawdę smakowita.

Zachęcam do wypróbowania.

Pomidorowo – groszkowa zupa krem.

Zupa pomidorowo - groszkowa


Zupa pomidorowo - groszkowa



Składniki:

  • 300 g pure z groszku zielonego
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 100 ml kwaśnej śmietany 30 %
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy do podania
  • plastry chorizo do podania
  • natka pietruszki do posypania


Zupa pomidorowo - groszkowa


Zupa pomidorowo - groszkowa

Przygotowanie zupy:

  • Do garnka wlałam passatę, dodałam pure z groszku, wymieszałam, zagotowałam.
  • Teraz wcisnęłam przez praskę czosnek, dodałam sól, suszone pomidory, pieprz i cukier, gotowałam 5 minut.
  • Zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, wymieszałam, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
  • Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na suchej patelni na czipsy.
  • Wlałam zupę na talerze, podałam z czipsami z chorizo i soczewicą, posypałam natką pietruszki.


Zupa pomidorowo - groszkowa

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa pomidorowo - groszkowa
Skansen „Łęczycka Zagroda Chłopska” wiatrak
About the Author

Leave a Reply

*