Dziś szybko i pożywnie, będzie smakowało wszystkim wielbicielom pomidorówki i groszkowego kremu również.
Zupę robi się szybko i szybko znika z talerzy ale jest naprawdę smakowita.
Zachęcam do wypróbowania.
Pomidorowo – groszkowa zupa krem.
Składniki:
- 300 g pure z groszku zielonego
- 700 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
- 100 ml kwaśnej śmietany 30 %
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy do podania
- plastry chorizo do podania
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam passatę, dodałam pure z groszku, wymieszałam, zagotowałam.
- Teraz wcisnęłam przez praskę czosnek, dodałam sól, suszone pomidory, pieprz i cukier, gotowałam 5 minut.
- Zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, wymieszałam, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
- Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na suchej patelni na czipsy.
- Wlałam zupę na talerze, podałam z czipsami z chorizo i soczewicą, posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Skansen „Łęczycka Zagroda Chłopska” wiatrak |