default-logo

Zupa pomidorowo-dyniowa

Zupa pomidorowo-dyniowa Łagodna zupa dyniowo-pomidorowa, doprawiona pieczonym czosnkiem, czerwoną papryką i gałką muszkatołową. Słodka dynia i lekko kwaśne pomidory stanowią idealne połączenie. Zupa jest bez dodatku śmietanki czy mleka. Czosnek piekę razem z dynią. Dzięki pieczonym warzywom zupa nabiera głębszego, bardziej intensywnego smaku. Pomidory – jeśli są – dodaję świeże, po sezonie wybieram passatę pomidorową. Zupę podaję z lanymi kluseczkami z dodatkiem fety, które możecie oczywiście także zrobić w wersji klasycznej, tylko z jajka i mąki. 0

16 4

Zupa pomidorowo-dyniowa

  • Zupy
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa z dyni
  • Zupy krem
  • Dynia
  • Pomidory
  • Wegetariańskie

Składniki

4 porcje
  • 500 g dyni zważonej ze skórką
  • 1 główka czosnku
  • 1,5 kg pomidorów (lub 750 ml passaty pomidorowej)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (+ do podania)
  • około pół szklanki bulionu
  • do podania: np. lane kluseczki (przepis poniżej)
Lane kluseczki z serem feta:
  • 70 g sera feta
  • 2 jajka
  • 3 pełne (z górką) łyżki mąki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Dynię pokroić na 3 kawałki, ułożyć na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Główkę czosnku przekroić w poprzek ząbków na 2 części i ułożyć je obok dyni przecięciem do góry. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut aż dynia będzie miękka. Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i odłożyć na talerzyk (jeśli używamy dyni hokkaido, całą upieczoną dynię razem ze skórką kroimy w kostkę).
  • Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki bezpośrednio na dużym talerzu. Usunąć szypułki, miąższ pokroić na mniejsze kawałki, usuwając większość pestek.
  • Rozgrzać masło w garnku, dodać wyłuskany z łusek czosnek i dynię, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać świeże pomidory lub passatę, doprawić solą, czerwoną papryką, cukrem i gałką muszkatołową. Gotować przez około 30 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. W międzyczasie dolewać bulion w razie konieczności.
  • Zupę zmiksować na puree w pojemniku blendera. Przelać do garnka i zagotować, w razie konieczności zupę można rozcieńczyć. Przetrzeć przez sito jeśli chcemy pozbyć się drobinek pestek pomidorów (ja nie przecierałam). Można podawać z lanymi kluseczkami (przepis poniżej) posypując gałką muszkatołową.

Lane kluseczki z serem feta:

  • Do kubeczka wkruszyć ser fea, wbić jajka, dodać mąkę i dokładnie rozetrzeć składniki widelcem. Ciasto ubijać widelcem przez 1 – 2 minuty, aby kluseczki po ugotowanie były puszyste i lekkie.
  • Zagotować osoloną wodę w garnku. Nakładać łyżką ciasto (będzie lejące) na tarkę (do warzyw o większych oczkach) trzymając ją bezpośrednio nad garnkiem z gotującą się wodą. Przecierać łyżką ciasto, tak aby wpadało bezpośrednio go wody. Ciasto będzie rzadkie i bedzie się lało.
  • Po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię wyławiać je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Można przelać wodą aby się nie sklejały lub od razu wykorzystać do potrawy.
  • Zupa pomidorowo-dyniowa
About the Author

Leave a Reply

*