Zupa pomidorowa z ziemniakami
Zupa pomidorowa z ziemniakami i dużą porcją warzyw na obiad się kłania. Zdrowa, delikatna w smaku, taka domowa, urozmaicona, bo z ziemniakami, bez mięsa, z dodatkiem słodkiej śmietanki. Jest pyszna! Zupę przygotujecie na koncentracie, passacie lub pomidorach z puszki – w sezonie jak najbardziej pomidory świeże.
SKŁADNIKI:
- ok. 1,5-2 l wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mała cebula
- 1/4 selera
- 3 ziemniaki
- mały kawałek pora (jasna część)
- 310 g koncentratu pomidorowego
- pęczek natki
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, szczypta suszonego lubczyku
- 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram, kroję na kawałki.
Na łyżce masła przesmażam posiekanego pora. Cebulę obieram, kroję na pół i przesmażam na suchej patelni aż nabierze delikatnego ciemnego koloru. Można ją też podpiec w rozgrzanym piekarniku.
W garnku układam posiekaną włoszczyznę, natkę, cebulę i pora, dodaję ziele i liść laurowy, zalewam wodą (na początku 1,5 l, później jeśli uznacie, że jest zbyt pomidorowa i gęsta dolejcie dodatkowo ok. 2 szklanek wody). Przyprawiam vegetą i gotuję do miękkości warzyw na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Gdy marchewka jest al dente wrzucam obrane i posiekane ziemniaki, dodaję koncentrat, doprawiam solą i pieprzem. Gdy zupa jest gotowa zaprawiam ją słodką śmietanką.
W razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję gorącą udekorowaną natką lub koperkiem, także suszonym.
Smacznego.