default-logo

Zupa pomidorowa z zacierkami

No, powiem szczerze że dawno już nie zjadłam tak pysznej pomidorówki.

Gęsta, aromatyczna, treściwa, pożywna, same „achy” o „ochy”, zresztą pomidorówki tak mają, zbierają zawsze same pochwały.

Polecam dziś tą moją z zacierkami, wyśmienita.

Pomidorówka z zacierkami.

Zupa pomidorowa z zacierkami

Zupa pomidorowa z zacierkami

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • nieduży por
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • gałązka bazylii
  • 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
  • 1000 ml wody

Zacierki:

  • 100 g mąki pszennej T 650
  • 2 małe jaja
  • szczypta soli

Zupa pomidorowa z zacierkami

Przygotowanie zupy:

  • Do garnka włożyłam cały filet, zalałam go wodą, zagotowałam.
  • Teraz dodałam obrane warzywa, sól, ziarenka pierzu i ziela angielskiego, liście laurowe i gotowałam do miękkości jakieś 20 minut.
  • Wyjęłam ugotowany filet i pokroiłam go w kostkę, marchewkę na kawałki ok. 1 cm, wyjęłam ziarenka i liść laurowy.
  • Do zupy włożyłam teraz koncentrat, zagotowałam i zmiksowałam razem z pietruszką, porem i selerem.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, ponownie włożyłam kurczaka i marchew.
  • Z mąki i jaj zagniotłam zwarte ciasto i odrywając kawałeczki wrzucałam do garnka z zupą.
  • Gotowałam ok. 10 minut.
  • Wyłączyłam ogień i doprawiłam śmietaną i posypałam porwanymi listkami bazylii.

Zupa pomidorowa z zacierkami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa pomidorowa z zacierkami
Plaża w Pęczniewie woj. łódzkie

About the Author

Leave a Reply

*