default-logo

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem Pyszna pomidorówka z ryżem, ugotowana nieco inaczej niż zazwyczaj, bo taką metodą jak risotto 😉 Dzięki takiemu podejściu zupa ma idealną konsystencję i ciekawszy smak. Zaczynamy od zeszklenia cebulki i obsmażenia ryżu, podlewamy winem bulionem i gotujemy aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec dodajemy pomidory (połowę miksujemy a połowę dodajemy pokrojoną w kosteczkę). Doprawiamy bazylią, niewielką ilością śmietanki i podajemy z parmezanem. 0

78 4.38

Zupa pomidorowa z ryżem

  • Zupy
  • Zupa pomidorowa
  • Pomidory

Składniki

4 porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 szklanki surowego ryżu arborio (jak do risotto)
  • 1/3 szklanki białego wina (wytrawnego)
  • 1 litr bulionu, wywaru lub rosołu
  • 400 g pomidorów*
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść listków bazylii
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • opcjonalnie do podania: tarty parmezan

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać ryż i mieszając smażyć przez minutę. Wlać wino i gotować przez kilkanaście sekund, następnie wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Odłożyć połowę pokrojonych pomidorów a resztę zmiksować blenderem, dodać do wywaru razem z odłożonymi pomidorami.
  • Zagotować, dodać miód, następnie gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Odstawić z ognia, dodać posiekaną bazylię oraz śmietankę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą, pieprzem. Można podawać z parmezanem.

 

Wskazówki

* poza sezonem na świeże pomidory można użyć obranych i pokrojonych pomidorów z puszki (400 g, 1 puszka) lub 400 g passaty pomidorowej (przecieru).

  • Zupa pomidorowa z ryżem Zupa pomidorowa z ryżem
  • Zupa pomidorowa z ryżem Zupa pomidorowa z ryżem
About the Author

Leave a Reply

*