default-logo

Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną

poniedziałek, 15 października 2018

Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną

Każdy wielbi „pomidorówkę” i każdy woli swoją wersję, ulubioną czy to w wykonaniu babci, cioci, mamy, siostry, żony, partnerki, dziewczyny czy kochanki.

Ja dziś przedstawiam jedną z wielu wersji jaką ugotowałam.

Ta pomidorowa zauroczyła mnie kremowością, konsystencją i aromatem, popróbujecie ze mną?

„Pomidorówka ” ze śmietaną i ryżem po mojemu.

Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną


Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną



Składniki:

  • 1000 g dojrzałych pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 450 ml wody
  • 2 łyżki ryżu basmati
  • szczypta cukru
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • sól morska
  • pieprz czarny


Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną


Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną

Przygotowanie pomidorówki:

  • Pomidory sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki, zmiksowałam.
  • Jeśli nie lubicie pestek w zupie wystarczy przecier przetrzeć przez sito, mnie one nie przeszkadzają więc nie przecieram.
  • Zmiksowane pomidory doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam majeranek, wymieszałam.
  • Cebulę i czosnek obrałam i drobno posiekałam, marchew starłam na tarce o grubych oczkach, selera drobno pokroiłam.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę i czosnek, dodałam seler, marchewkę i razem smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam teraz do garnka pomidorowa pulpę z przyprawami, wlałam wodę, wsypałam ryż i gotowałam na maleńkim ogniu 45 minut.
  • Potem doprawiłam do smaku solą i pieprzem, zdjęłam z ognia, dodałam śmietanę i wymieszałam, rozlałam na talerze.
  • Udekorowałam kleksem śmietany.


Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną

Smacznego.

Pomysł własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa pomidorowa z ryżem i śmietaną
Sufit w Zamku w Oporowie z XIV wieku
About the Author

Leave a Reply

*