default-logo

Zupa pomidorowa z pieczarkami

Pomysł powstał pod wpływem chwili a zupa smakuje wybornie.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni.

Wy też czy raczej wolicie tradycyjne dania?

Zupa pomidorowa z pieczarkami.

Zupa pomidorowa z pieczarkami

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera bulwiastego
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • mała cebula
  • 10 pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kilka listków lubczyku
  • 1 szklanka ryżu suchego
  • przyprawa typu jarzynka bez konserwantów
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco

Zupa pomidorowa z pieczarkami

Przygotowanie zupy:

  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na małe kawałki i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy do miękkości.
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry.
  • Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, natępnie na patelnię dodajemy pieczarki i także je podsmażamy.
  • Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier.
  • Chwilę razem smażymy.
  • Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy razem jeszcze10 minut, dodając jeszcze listki lubczyku.
  • Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i hartując śmietanę gorącą zupą wlewamy ją do garnka.
  • Jeszcze raz należy zagotować zupę.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ryż ugotować na sypko i podawać razem z zupą.

Zupa pomidorowa z pieczarkami

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*