Dawno już nie jadłam tak aromatycznej i pysznej pomidorówki a to za sprawą ośmiornicy i pomysłodawcy przepisu Jamiego Olivera.
Zupa jest przepyszna, wystarczy tylko ugotować odpowiednio ośmiornicę a potem to już błyskawicznie.
Jeśli uda się Wam zakupić ośmiornicę to warto przygotować się na 2 – 3 dania z jej udziałem.
Jednym z nich niech będzie zupa pomidorowa.
Zupa z ośmiornicy.
Składniki:
- 450 ml bulionu z gotowania ośmiornicy
- 550 ml wody
- 160 g makaronu krótkie wstążki
- natka pietruszki 2 – 3 łyżki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Bulion wlałam do garnka, dolałam wodę i zagotowałam.
- Dodałam koncentrat pomidorowy.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wsypałam makaron.
- Gotowałam aż stał się miękki.
- Podałam zupę z jogurtem, posiekaną natką pietruszki, skropioną oliwą.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver.
„Podróże małe i duże”
Kwietniowa Grabia woj. łódzkie |