default-logo

Zupa pomidorowa z jabłkami

Ta zupa zauroczyła mnie smakiem, aromatem i konsystencją.

Nie za ostra, nie za słodka, nie grudkowata a po prostu kremowa, pyszna i aromatyczna.

Polecam gorąco.

Pomidorówka z jabłkami.

Zupa pomidorowa z jabłkami



Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny: 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 nieduży seler
  • 1 spora porcja rosołowa drobiowa
  • 300 g świeżych dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 winne jabłka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1000 ml wody

Zupa pomidorowa z jabłkami

Przygotowanie zupy:

  • Obrałam, umyłam włoszczyznę, włożyłam do garnka.
  • Dodałam umyte mięso drobiowe, zalałam zimną wodą, dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, kulki kolendry.
  • Gotowałam aż warzywa zrobiły się miękkie.
  • Odcedziłam warzywa i mięso od wywaru.
  • Pomidory, cebulę, jabłka i paprykę pokroiłam w kostkę ze skórką.
  • W dużym garnku stopiłam masło i podsmażyłam na nim warzywa i jabłka.
  • Dusiłam pod przykryciem 20 minut , jeszcze bez bulionu.
  • Dodałam pokrojoną na kawałki marchew i wlałam bulion.
  • Zmiksowałam całość na kremową masę.
  • Teraz dolałam bulion, wymieszaną z małą ilością wody mąkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Mięso obrałam z kości.
  • Na talerz wlałam zupę, wrzuciłam mięso i udekorowałam natką pietruszki.

Zupa pomidorowa z jabłkami

Smacznego.

Przepis z archiwum.

„Podróże małe i duże”

Zupa pomidorowa z jabłkami
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie
About the Author

Leave a Reply

*