Zupę pomidorową uwielbiam od dzieciństwa i smak babcinej domowej „pomidorówki” pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe smaki dodawać właśnie do pomidorowej.
Tym razem podałam ją z muszelkami i grzybami leśnymi.
Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną.
Ja dodałam grzyby leśne – miałam mrożone ale tu pełna dowolność.
Zupa pomidorowa z grzybami.
Składniki:
- 600 ml soku pomidorowego
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 3 małe marchewki
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 200 ml śmietanki 36 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 g makaronu muszelki małe
- 500 g grzybów leśnych
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam sok pomidorowy oraz bulion, postawiłam na ogniu aby się zagotował a w tym czasie obrałam marchewki i pokroiłam je na kawałki.
- Gotowałam jakieś 10 – 15 minut, dodając sól i pieprz do smaku.
- Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam.
- Grzyby rozmroziłam i osuszyłam, podsmażyłam na maśle klarowanym jakieś 10 – 12 minut.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Mąkę wymieszałam ze śmietanką i zaprawiłam zupę, zagotowałam.
- Na talerz wlałam zupę, włożyłam porcje makaronu , posypałam posiekaną natkę i ułożyłam podsmażone grzyby.
Smacznego.
Przepis własny.
„Podróże małe i duże”
Prawdziwek – borowik szlachetny