default-logo

Zupa pomidorowa z grzybami

Zupę pomidorową uwielbiam od dzieciństwa i smak babcinej domowej „pomidorówki” pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe smaki dodawać właśnie do pomidorowej.

Tym razem podałam ją z muszelkami i grzybami leśnymi.

Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną.

Ja dodałam grzyby leśne – miałam mrożone ale tu pełna dowolność.

Zupa pomidorowa z grzybami.

Zupa pomidorowa z grzybami

Zupa pomidorowa z grzybami

Składniki:

  • 600 ml soku pomidorowego
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 3 małe marchewki
  • 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 g makaronu muszelki małe
  • 500 g grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła klarowanego

Zupa pomidorowa z grzybami


Zupa pomidorowa z grzybami

Przygotowanie zupy:

  • Do garnka wlałam sok pomidorowy oraz bulion, postawiłam na ogniu aby się zagotował a w tym czasie obrałam marchewki i pokroiłam je na kawałki.
  • Gotowałam jakieś 10 – 15 minut, dodając sól i pieprz do smaku.
  • Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam.
  • Grzyby rozmroziłam i osuszyłam, podsmażyłam na maśle klarowanym jakieś 10 – 12 minut.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Mąkę wymieszałam ze śmietanką i zaprawiłam zupę, zagotowałam.
  • Na talerz wlałam zupę, włożyłam porcje makaronu , posypałam posiekaną natkę i ułożyłam podsmażone grzyby.

Zupa pomidorowa z grzybami

Smacznego.

Przepis własny.

„Podróże małe i duże”

Zupa pomidorowa z grzybami

                              Prawdziwek – borowik szlachetny

About the Author

Leave a Reply

*