default-logo

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

poniedziałek, 20 marca 2017

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Zupa pomidorowa to temat rzeka.

Pamiętamy pomidorówkę z naszego dzieciństwa i przeważnie są to dobre wspomnienia.

Warto jednak czasami zrobić wersję inną niż tradycyjna pomidorówka.

Moja dzisiejsza zupa to bogactwo białka, żelaza i błonnika, na styl indyjski, dlatego polecam ją serdecznie.

Zupa przygotowana z półproduktów i dzięki temu szybki obiad podamy na stół.

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem.

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów krojonych z chili – 400 g
  • 1 puszka białej i fioletowej fasoli ugotowanej na parze – 425 ml
  • 120 g szpinaku świeżego baby
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka curry indyjskiego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Przygotowanie zupy:

  • Soczewicę przepłukałam na sicie, wsypałam do garnka, dolałam bulion i gotowałam 15 minut po czym dodałam pomidory, fasolę i gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Na oleju podsmażyłam przyprawy: kozieradkę i curry i wlałam do zupy, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam do garnka umyte listki szpinaku i chwilę podgrzewałam aby listki lekko zwiędły.
  • Rozlałam zupę na talerze.

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem

Smacznego.

Przepis kuchni indyjskiej autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa pomidorowa z fasolą, soczewicą i szpinakiem
Jesienny modrzew
About the Author

Leave a Reply

*