default-logo

Zupa pomarańczowa

Wydarzenie na FB [ klik ] „Rozgrzej się w lutym miseczką zupy” i oczywiście nie może na nim zabraknąć tej przepysznej zupy wegetariańskiej i jakże pysznej.

Zupa według pomysłu z książki Kosowskiej „Kuchnia jarska” z 1926 roku.

Zupa mnie zauroczyła i polecam wszystkim serdecznie dopóki pomarańcze są soczyste i słodkie.

Popróbujcie a nie pożałujecie.

Zupę robi się szybciutko i smakuje powoli aby napawać się tym smakiem i aromatem gorących cytrusów.

Pomarańczowa zupa.

Zupa pomarańczowa

Zupa pomarańczowa

Składniki:  4 porcje 

  • 6 – 8 pomarańczy
  • 1 – 2 cytryny
  • 5 sporych gruszek
  • 4 żółtka
  • woda gotowana
  • cukier trzcinowy
  • dmuchana gryka w miodzie

Zupa pomarańczowa


Zupa pomarańczowa

Przygotowanie zupy:

  • Gruszki obrałam i pokroiłam w plasterki, przełożyłam do garnuszka, rozgotowałam pod przykryciem.
  • Należy uważać aby gruszki się nie przypaliły, dlatego lepiej będzie użyć tutaj dojrzałych owoców.
  • Po rozgotowaniu przetarłam owoce przez sito.
  • Pomarańcze i cytryny wyszorowałam.
  • Wycisnęłam sok razem z miąższem z 6 pomarańczy i 1 cytryny.
  • Dolałam jakąś szklankę wody aby rozcieńczyć sok ale nie jest to konieczne.
  • Bez wody zupa będzie gęściejsza.
  • Sok z wodą zagrzałam tak aby nie zagotować bo zabijemy witaminy.
  • Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę i wlałam do nich powoli ciągle miksując gorący sok pomarańczowy i dodałam mus z gruszek.
  • Podgrzałam jeszcze raz nie gotując bo zetną się żółtka.
  • Do gorącej zupy dodałam pół plasterki z 2 pomarańczy pokrojonych razem ze skórką.
  • Podałam zupę z dmuchanym ziarnem gryki w miodzie i plastrami pomarańczy.
  • Zupę można podawać na zimno i na gorąco.
  • Teraz jak za oknem zimno taka ciepła zupa pomarańczowa rozgrzeje nasze brzuchy.

Zupa pomarańczowa

Smacznego.

Przepis z książki „Kuchnia jarska” Kosowskiej

„Podróże małe i duże”

Zupa pomarańczowa
Ogrody Tunezji
About the Author

Leave a Reply

*