default-logo

Zupa podwójnie ogórkowa

niedziela, 27 października 2013

Zupa podwójnie ogórkowa

Zachęcam do wypróbowania mojej wersji ogórkowej zupy.

Jest delikatna, kwaskowa, pachnie latem i słońcem.

Zapraszam serdecznie.

Zupa podwójnie ogórkowa.

Zupa podwójnie ogórkowa

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 4 średnie ogórki małosolne bądź kiszone
  • 1 duży ogórek wężowy
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • 200 ml śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • gałązka lubczyku
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Zupa podwójnie ogórkowa

Przygotowanie zupy:

  • Wszystkie warzywa obrałam w całości.
  • Ogórki starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Warzywa zalałam bulionem i gotowałam do miękkości a następnie usunęłam z bulionu, tylko marchewkę pokroiłam na plastry a ziemniaki w kostkę i z powrotem umieściłam w zupie.
  • Dodałam wtedy starte ogórki oraz sok z ogórków.
  • Gotowałam 5 minut.
  • Do garnka włożyłam przyprawy oraz lubczyk i chwilę jeszcze gotowałam.
  • Do śmietanki wsypałam mąkę i dobrze rozmieszałam.
  • Wlałam do zupy i zagotowałam aby zupa się zagęściła.
  • Dodałam wówczas posiekany koperek.

Zupa podwójnie ogórkowa


Zupa podwójnie ogórkowa

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*