default-logo

Zupa pietruszkowa z boczkiem

Spróbuj pysznej i sycącej zupy a humor poprawi Ci się w mig w każdy chłodny dzionek ale w ten cieplejszy również.

Tak przeczytałam i zaraz wzięłam się za gotowanie.

Zdziwienie moje po ugotowaniu? ogromne bo nie spodziewałam się tak głębokiego smaku i tylu aromatów.

Spróbujcie a nie pożałujecie.

Zupa pietruszkowa z boczkiem.

Zupa pietruszkowa z boczkiem

Zupa pietruszkowa z boczkiem

Składniki:

  • 800 g pietruszki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • posiekana natka pietruszki
  • ciemny sos sojowy
  • 1000 ml wody

Zupa pietruszkowa z boczkiem

Przygotowanie zupy:

  • Pietruszkę i marchew obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki, tak samo z cebulą.
  • Na dno garnka wlałam 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyłam na niej warzywa a następnie zalałam je 1 litrem wody i gotowałam pod przykryciem przez 15 minut.
  • W tym czasie jak warzywa się gotowały, obrałam ziemniaki, pokroiłam je w cząstki i włożyłam na rozgrzaną patelnię na której podgrzałam łyżkę oliwy.
  • Przykryłam patelnię i dusiłam ziemniaki do miękkości.
  • Boczek pokroiłam w paski i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Jak warzywa zmiękły zmiksowałam je na krem, dodałam posiekany drobniutko czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Na talerz wylałam zupę, na wierzchu ułożyłam podsmażone ziemniaki, także podpieczone paski boczku i posypałam natką pietruszki.
  • Na koniec skropiłam zupę sosem sojowym.
  • Polecam serdecznie.

Zupa pietruszkowa z boczkiem

Smacznego.

Przepis z Smaki życia nr 11/2013

About the Author

Leave a Reply

*