Spróbuj pysznej i sycącej zupy a humor poprawi Ci się w mig w każdy chłodny dzionek ale w ten cieplejszy również.
Tak przeczytałam i zaraz wzięłam się za gotowanie.
Zdziwienie moje po ugotowaniu? ogromne bo nie spodziewałam się tak głębokiego smaku i tylu aromatów.
Spróbujcie a nie pożałujecie.
Zupa pietruszkowa z boczkiem.
Składniki:
- 800 g pietruszki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 duże ziemniaki
- 4 plastry boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- posiekana natka pietruszki
- ciemny sos sojowy
- 1000 ml wody
Przygotowanie zupy:
- Pietruszkę i marchew obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki, tak samo z cebulą.
- Na dno garnka wlałam 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyłam na niej warzywa a następnie zalałam je 1 litrem wody i gotowałam pod przykryciem przez 15 minut.
- W tym czasie jak warzywa się gotowały, obrałam ziemniaki, pokroiłam je w cząstki i włożyłam na rozgrzaną patelnię na której podgrzałam łyżkę oliwy.
- Przykryłam patelnię i dusiłam ziemniaki do miękkości.
- Boczek pokroiłam w paski i wysmażyłam na suchej patelni.
- Jak warzywa zmiękły zmiksowałam je na krem, dodałam posiekany drobniutko czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Na talerz wylałam zupę, na wierzchu ułożyłam podsmażone ziemniaki, także podpieczone paski boczku i posypałam natką pietruszki.
- Na koniec skropiłam zupę sosem sojowym.
- Polecam serdecznie.
Smacznego.
Przepis z Smaki życia nr 11/2013