default-logo

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem Zupa pieczarkowa to jedna z naszych ulubionych polskich zup. Nie wiem czy kombinujecie czasem i eksperymentujecie z jakimiś dodatkami, bo ja przyznaję, że jednak najczęściej wracam do takiej klasycznej wersji z ziemniakami i marchewką. Czasem skuszę się na popularną na blogu zupę krem pieczarkową z grzankami. Innym pysznym dodatkiem do pieczarkowej będzie drobny makaron, który dodaje smaku, ale też przyjemnie zagęszcza zupę. Wówczas nie trzeba już dodawać większej ilości śmietany. 0

107 4.54

Zupa pieczarkowa z makaronem

  • Potrawy tradycyjne
  • Szybki obiad
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Pieczarki

Składniki

4 porcje
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 i 1/2 litra rosołu, bulionu, wywaru drobiowego
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu (np. małe muszelki)
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 100 g śmietany 18%

Przygotowanie

  • Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do większego garnka włożyć masło z oliwą, roztopić, dodać pieczarki oraz cebulę i mieszając dusić przez ok. 7 – 10 minut aż odparują.
  • Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem, chwilę razem podsmażać.
  • Dodać makaron (suchy) oraz gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować do miękkości warzyw i makaronu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać łyżkę posiekanej natki i łyżkę koperku.
  • Odstawić z ognia i zabielić śmietaną, uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru.

Propozycja podania

pieczywo

  • Zupa pieczarkowa z makaronem Zupa pieczarkowa z makaronem
About the Author

Leave a Reply

*