default-logo

Zupa pieczarkowa

piątek, 16 listopada 2012

Zupa pieczarkowa

Jakie zupy lubicie ? kremy czy zwykłe „śmieciowe” ?

Ja uwielbiam i takie i takie i dzisiaj wersja pieczarkowej tej „śmieciowej”.

Zupa jest bardzo apetyczna i godna polecenia.

Zupa pieczarkowa.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 10 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 mały por
  • 1 kostka rosołowa grzybowa bez konserwantów
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1000 ml wody  
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • groszek ptysiowy
  • sól morska
  • pieprz czarny

Zupa pieczarkowa

  • Pieczarki obrać i pokroić w kostkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć na łyżce masła.
  • Marchew, pietruszkę i seler po obraniu pokroić w słupki.
  • Pora kroimy na plasterki.
  • Wszystkie warzywa zalewamy 1 litrem wody, wrzucamy kostki rosołowe i gotujemy ok. 10 minut do miękkości.
  • Następnie wrzucamy podsmażone pieczarki i cebulę i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy, potem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutkę.
  • Podajemy zupę z groszkiem ptysiowym.

Zupa pieczarkowa

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*