default-logo

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa Jeśli znajdziesz świeży estragon – od razu kupuj go bez zastanowienia! Weź jeszcze pieczarki. Estragon i pieczarki tak idealnie do siebie pasują, np. w tej prostej zupie krem, którą ugotowałam z kilku podstawowych składników. Aromatyczna i gęsta. Najpierw podsmaża się cebulkę i pieczarki, później zalewa bulionem, gotuje i miksuje. „Zupa w 5 minut” gotowa! W sam raz na szybki posiłek po pracy. Gorąco polecam! W przypadku braku estragonu sprawdzi się też bazylia. 0

28 3.96

Zupa pieczarkowa

Prosta zupa pieczarkowa krem z estragonem lub bazylią.

  • Szybki obiad
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Pieczarki
estragon

Składniki

  • 25 g masła
  • 1/2 cebuli
  • 350 g pieczarek
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek posiekanego świeżego estragonu lub bazylii
  • 125 ml śmietanki kremówki 30% lub płynnej z kartonika 18% do zup i sosów
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • W garnku roztopić połowę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać resztę masła i pokrojone na grube plasterki pieczarki. Smażyć przez ok. 5 minut aż pieczarki się lekko zrumienią.
  • Dodać bulion i estragon lub bazylię, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Wlać do blendera i zmiksować na krem. Przelać z powrotem do czystego garnka, dodać śmietankę, sól i pieprz do smaku.
  • Przed podaniem delikatnie podgrzać. Wlać do miseczek i udekorować posiekanym estragonem, kleksami śmietany oraz pieprzem.
  • Zupa pieczarkowa
  • Zupa pieczarkowa
About the Author

Leave a Reply

*