Aromatyczna zupa orientalna zaspokoi gusta niejednego smakosza.
Jest ona bardzo typowa dla swojego gatunku, prosta i bardzo pożywna.
Tak orientalna pomidorowa ale jeszcze bardziej aromatyczna.
Zachęcam do gotowania, warta jest spróbowania.
Zupa orientalna.
Składniki:
- 6 dużych pomidorów
- 1 jabłko
- 1 ostra papryczka chili
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 limonka
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżeczka curry
- świeża kolendra
- 1 szklanka zielonych oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory nacięłam u nasady na krzyż i zalałam wrzącą wodą na kilka chwil.
- Potem odlałam wodę i obrałam pomidory ze skórki.
- Jabłko obrałam i pokroiłam na cząstki.
- Do całych pomidorów i jabłka dodałam drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy.
- Dodałam do garnka masło i dusiłam pod przykryciem 20 minut.
- Zawartość garnka zmiksowałam na krem, dodałam mleko i zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Mleko kokosowe dodałam do zupy jak zdjęłam garnek z ognia, wymieszałam.
- Już na talerzu posypałam kolendrą i włożyłam garść oliwek.
Smacznego.
Przepis kuchni orientalnej.
„Podróże małe i duże”
Słoneczniki – topinambur |