default-logo

Zupa orientalna

poniedziałek, 24 października 2016

Zupa orientalna

Aromatyczna zupa orientalna zaspokoi gusta niejednego smakosza.

Jest ona bardzo typowa dla swojego gatunku, prosta i bardzo pożywna.

Tak orientalna pomidorowa ale jeszcze bardziej aromatyczna.

Zachęcam do gotowania, warta jest spróbowania.

Zupa orientalna.

Zupa orientalna


Zupa orientalna



Składniki:

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 jabłko
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry
  • świeża kolendra
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • sól
  • pieprz

Zupa orientalna

Przygotowanie:

  • Pomidory nacięłam u nasady na krzyż i zalałam wrzącą wodą na kilka chwil.
  • Potem odlałam wodę i obrałam pomidory ze skórki.
  • Jabłko obrałam i pokroiłam na cząstki.
  • Do całych pomidorów i jabłka dodałam drobno pokrojoną papryczkę chili oraz przyprawy.
  • Dodałam do garnka masło i dusiłam pod przykryciem 20 minut.
  • Zawartość garnka zmiksowałam na krem, dodałam mleko i zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Mleko kokosowe dodałam do zupy jak zdjęłam garnek z ognia, wymieszałam.
  • Już na talerzu posypałam kolendrą i włożyłam garść oliwek.

Zupa orientalna

Smacznego.

Przepis kuchni orientalnej.

„Podróże małe i duże”

Zupa orientalna
Słoneczniki – topinambur
About the Author

Leave a Reply

*