default-logo

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa Jedna z najpopularniejszych polskich zup! Jest całoroczna, ale to właśnie podczas jesieni i zimy najczęściej po nią sięgamy. Dzisiaj podaję Wam przepis na szybką ogórkową na rosole lub bulionie, do ugotowania w pół godziny. Jeśli chcemy, możemy zrobić wersję wegetariańską używając bulionu jarzynowego. Jeśli macie rosół z niedzieli wykorzystajcie go do tej ogórkowej. Świetnym dodatkiem będzie szczypiorek. Na stronie znajdziecie też przepis na tradycyjną zupę ogórkową na żeberkach, zupę ogórkową FIT (z kaszą pęczak) oraz zupę ogórkową na żołądkach. 0

135 4.8

Zupa ogórkowa

Na rosole lub bulionie

  • Szybki obiad
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Wegetariańskie
kiszone ogórki

Składniki

4 porcje
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)
  • 300 g ziemniaków (3 sztuki)
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 150 g śmietany 18%
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

  • W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
  • Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut.
  • Dodać starte na tarce obrane ogórki (małych nie trzeba obierać) oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy) jeśli mamy. Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia.
  • Dodać szczypiorek oraz zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).
  • Zupa ogórkowa Zupa ogórkowa
About the Author

Leave a Reply

*