default-logo

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Dobra zupa to podstawa naszych obiadów, musi być treściwa i pożywna.

Tą która przedstawiam dziś właśnie taka jest.

Pachnie latem i ogórkami małosolnymi, ot tak mi się już zachciało.

Warto ugotować ulubioną zupę w trochę innej wersji i cieszyć się niebanalnym smakiem.

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną.

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 czubate łyżki domowej jarzynki
  • 1 średni por
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1000 ml wody
  • 200 ml wody z kiszonych ogórków
  • 3 kiszone ogórki
  • 250 ml śmietany kwaśnej 30%
  • 1 pęczek koperku

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Przygotowanie zupy:

  • Najpierw umyłam i obrałam warzywa.
  • Marchew starłam na tarce jarzynowej, seler pokroiłam w plasterki, tak samo zresztą jak pora.
  • W dużym garnku podsmażyłam na oleju warzywa, domową jarzynkę, jakieś 5 minut, po czym wsypałam kaszę i jeszcze chwilę smażyłam.
  • Teraz wlałam wodę i kwas z kiszenia ogórków, gotowałam 20 minut.
  • Ogórki wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam do ugotowanych warzyw.
  • Gotowałam jeszcze 10 minut.
  • Zaprawiłam zupę śmietaną 30%, doprawiłam do smaku solą.
  • Na koniec wsypałam posiekany koperek.

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa ogórkowa z kaszą gryczaną
Sikora bogatka
About the Author

Leave a Reply

*