default-logo

Zupa ogórkowa FIT

Zupa ogórkowa FIT Ciekawa odmiana od tradycyjnej zupy ogórkowej. Dzięki kaszy odpowiednio zagęszczona i smaczna. Polecam ugotować ją na bulionie z indyka, wówczas smak zupy będzie głębszy. Idealna na jesienną słotę! Dla wszystkich, którzy szukają zdrowszych wersji codziennych przepisów oraz tych, którzy nie mogą jeść zup z dodatkiem nabiału. 0

36 4.47

Zupa ogórkowa FIT

Z kaszą pęczak, bez śmietany

  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
  • Kasze
  • Kasza jęczmienna
  • Kasza pęczak
  • Indyk
  • Przepisy fit
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
kiszone ogórki

Do tej zupy polecam bulion z indyka. Można też użyć rosołu. Jeśli zupa ma być wegańska używamy bulionu warzywnego.

Składniki

4 porcje
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1/2 cebuli
  • 1 mały por
  • szczypta płatków chili
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki i korzenia selera
  • 50 g kaszy orkiszowej lub jęczmiennej*
  • listek laurowy i ziele angielskie
  • 1 i 1/2 litra bulionu z indyka lub warzywnego
  • 3 ogórki kiszone + 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych
  • do posypania: szczypiorek, natka

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drobno pokrojonego pora oraz płatki chili, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki a po chwili obraną i startą na tarce marchewkę. Mieszając co chwilę smażyć warzywa przez ok. 3 – 4 minuty. W międzyczasie dodać też obraną i startą na tarce pietruszkę i selera.
  • Dodać kaszę, listek laurowy, ziele oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut, do miękkości kaszy.
  • Dodać obrane i starte ogórki kiszone oraz zalewę z kiszonych ogórków. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Podawać z natką i szczypiorkiem.

Wskazówki

* można też użyć kaszy pęczak, tylko należy ją wcześniej podgotować w niewielkiej ilości wody, przez ok. 15 minut.

  • Zupa ogórkowa z kaszą Zupa ogórkowa z kaszą
About the Author

Leave a Reply

*