default-logo

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa To jedna z moich ulubionych polskich zup. Można ją gotować przez cały rok, ale o tej porze roku smakuje chyba najlepiej. Duży garnek pożywnej zupy z kawałkami miękkich ziemniaków, tartą marchewką, tartymi kiszonymi ogórkami i kawałkami ugotowanego mięsa. Ogórkową gotuję na esencjonalnym wywarze z żeberek i dużej ilości włoszczyzny – nie ma dobrej ogórkowej bez tej bazy. Polecam i jestem pewna, że i Wam posmakuje – to po prostu najlepsza ogórkowa 🙂 0

55 4.55

Zupa ogórkowa

  • Potrawy tradycyjne
  • Kuchnia polska
  • Zupy
  • Zupy polskie
kiszone ogórki

Zupa ogórkowa na żeberkach i kurczaku.

Składniki

6 porcji
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 litry bulionu drobiowego lub wody
  • 500 g kurczaka (ćwiartka, uda) lub indyka
  • 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 5 ziarenek pieprzu
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 g śmietany 18% (do zup i sosów)

Przygotowanie

  • Żeberka opłukać i pokroić na porcje z 2 żeberkami. Włożyć do dużego garnka, dodać 2 litry bulionu lub wody i zagotować.
  • Zszumować, zmniejszyć ogień, posolić do smaku, przykryć i gotować przez ok. 30 minut.
  • Dodać kurczaka, ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka pieprzu. Gotować przez kolejne 30 minut.
  • Warzywa z włoszczyzny obrać. Połowę jednej marchewki odłożyć i zetrzeć ją na tarce. Resztę warzyw w całości dodać do zupy. Gotować przez ok. 15 minut.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą odłożoną surową marchewkę. Gotować przez ok. 25 minut.
  • Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do zupy i gotować przez około 10 minut. Dodać koperek i odstawić z ognia.
  • Wyjąć kurczaka z zupy, obrać mięso od kości i skóry. Mięso pokroić na kawałki i włożyć z powrotem do wywaru.
  • Zupę zabielić śmietaną.
  • Zupa ogórkowa Zupa ogórkowa
About the Author

Leave a Reply

*