Przepis pochodzi z książki „Dieta łatwostrawna” z roku 1985.
Zupa jest pyszna i lekkostrawna, odżywcza i pożywna.
Polecam do wypróbowania, warto zaopatrzyć się w kulki tapioki, już coraz częściej dostępne także w marketach jak i kuchniach świata.
Zupa z tapioką.
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 16 łyżek kulek tapioki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- rodzynki do podania
Przygotowanie zupy:
- Kaszę przepłukałam na sicie.
- Połowę mleka zagotowałam ze szklanką wody.
- Do wrzątku wsypałam tapiokę i mieszając zagotowałam.
- Gotowałam na małym ogniu aż stała się miękka i klejąca, trwało to ok. 30 minut.
- Pod koniec gotowania dodałam resztę mleka i dogotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i cukrem.
- Podałam posypaną rodzynkami.
Smacznego.
Przepis z książki „Dieta lekkostrawna”.
„Podróże małe i duże”
Wisła w czerwcu w Ciechocinku |