default-logo

Zupa mleczna z tapioki

Przepis pochodzi z książki „Dieta łatwostrawna” z roku 1985.

Zupa jest pyszna i lekkostrawna, odżywcza i pożywna.

Polecam do wypróbowania, warto zaopatrzyć się w kulki tapioki, już coraz częściej dostępne także w marketach jak i kuchniach świata.

Zupa z tapioką.

Zupa mleczna z tapioki


Zupa mleczna z tapioki

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 16 łyżek kulek tapioki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • rodzynki do podania


Zupa mleczna z tapioki

Przygotowanie zupy:

  • Kaszę przepłukałam na sicie.
  • Połowę mleka zagotowałam ze szklanką wody.
  • Do wrzątku wsypałam tapiokę i mieszając zagotowałam.
  • Gotowałam na małym ogniu aż stała się miękka i klejąca, trwało to ok. 30 minut.
  • Pod koniec gotowania dodałam resztę mleka i dogotowałam.
  • Doprawiłam do smaku solą i cukrem.
  • Podałam posypaną rodzynkami.


Zupa mleczna z tapioki

Smacznego.

Przepis z książki „Dieta lekkostrawna”.

„Podróże małe i duże”

Zupa mleczna z tapioki
Wisła w czerwcu w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*