default-logo

Zupa miso z łososiem, szpinakiem i kalafiorem

Zupa miso z łososiem, szpinakiem i kalafiorem Szybka do przygotowania dla tych, którzy mają pod ręką zestaw produktów potrzebnych w kuchni orientalnej. Ugotowanie zupy polega na przygotowaniu bulionu (wystarczy podgrzać wszystkie składniki) a następnie dodaniu kawałków łososia i szpinaku. Te składniki „gotują” się w bulionie krótko i na minimalnym ogniu. Zupa jest już w zasadzie gotowa, wystarczy tylko dodać ugotowane różyczki kalafiora (lub brokuła) i świeżą kolendrę. Polecam dla miłośników smaków orientalnych i tych, którzy nie mają czasu na długie stanie w kuchni. 0

9 4.78

Zupa miso z łososiem, szpinakiem i kalafiorem

  • Kuchnia orientalna
  • Zupy
  • Zupy orientalne
  • Kalafior
  • Szpinak
  • Łosoś
  • Przepisy fit
miso
kolendra
sake
olej kokosowy
imbir
trawa cytrynowa
sos rybny
olej sezamowy

Składniki

4 porcje
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cm kawałek imbiru
  • gałązka trawy cytrynowej
  • ostra papryczka
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki wina ryżowego, sake
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Dodatki:
  • 400 g filetu z łososia
  • 100 g szpinaku
  • 400 g mrożonych różyczek kalafiora
  • świeża kolendra

Przygotowanie

  • Ugotować bulion: do garnka wlać wodę, dodać sos sojowy, pokrojony na plasterki imbir, przepołowioną trawę cytrynową, wypestkowaną pokrojoną papryczkę chili (w ilości do smaku), ocet ryżowy, sok z limonki i cukier.
  • Zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać wino ryżowe, sos rybny i pastę miso. Wymieszać i podgrzewać na minimalnym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać olej sezamowy i kokosowy.
  • W międzyczasie w oddzielnym garnku ugotować w osolonym wrzątku różyczki kalafiora (ok. 8 minut).
  • Odciąć skórkę z łososia i szarą część pod skórką. Opłukać, pokroić mięso w kostkę, włożyć do gorącego wywaru, przykryć i trzymać tak zupę na minimalnym ogniu przez ok. 3 minuty.
  • Dodać opłukany szpinak, zanurzyć go w zupie i znów trzymać pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
  • Dodać odcedzonego kalafiora, wyjąć trawę i imbir, dodać pół szklanki listków kolendry i podawać.
  • Zupa miso z łososiem
About the Author

Leave a Reply

*