default-logo

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą Przepyszna zupa do ugotowania w pół godziny. Soczyste kawałki filetu z kurczaka, bataty i czerwona soczewica, która naturalnie zagęszcza zupę. Mieszanka aromatycznych przypraw i odrobina śmietanki na koniec – polecam, do ugotowania już dziś! 0

303 4.84

Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą

  • Hity Kwestii Smaku
  • Filety drobiowe
  • Szybki obiad
  • Kuchnia meksykańska
  • Zupy
  • Kurczak
  • Bataty
  • Soczewica
kmin rzymski
kurkuma

Składniki

2 – 3 porcje
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g batata (1/2 dużego)
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu, rosołu, wywaru
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%*
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, suszonego oregano, kolendry oraz sól i pieprz

Przygotowanie

  • Batata i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać oliwę i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut.
  • Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę.
  • Dodać gorący bulion i zagotować. W gotujący się wywar włożyć pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
  • Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.
  • Podawać z posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Można skropić sokiem z limonki.

Wskazówki

* można zastąpić mlekiem kokosowym

  • Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą Zupa meksykańska z batatami, kurczakiem i soczewicą
About the Author

Leave a Reply

*