default-logo

Zupa meksykańska

Dziś zapraszam na bardzo pożywną i smakowitą zupę po meksykańsku.

A wiadomo że jak Meksyk to fasola, kukurydza, papryka, same pyszności.

To one sprawiają że zupa ma jedyny i  niepowtarzalny smak i aromat.

Jest to szybka zupa gdyż pomogły mi tutaj puszki i myślę że to jest ok.

Zapraszam na pyszny obiad.

Meksykańskie obiady.

Zupa meksykańska


Zupa meksykańska

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli – 420 g
  • 1 puszka białej fasoli – 420 g
  • 1 puszka kukurydzy z groszkiem – 420 g
  • 1 puszka pomidorów krojonych – 420 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek do smażenia


Zupa meksykańska

Przygotowanie zupy:

  • Filet z kurczaka pokroiłam w dużą kostkę.
  • Mięso posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • W kostkę pokroiłam również papryki a cebulę drobno posiekałam.
  • Czosnek pokroiłam w plasterki.
  • Osączyłam kukurydze i fasolę.
  • Na oliwie w dużym garnku podsmażyłam piersi z kurczaka, potem cebulę, czosnek a potem paprykę, jakieś 8 minut.
  • Teraz do garnka wlałam pomidory z puszki, dodałam kukurydzę i fasolę, wlałam bulion i gotowałam ok. 20 minut.
  • Potem wsypałam majeranek, doprawiłam solą, obiema paprykami i pieprzem do smaku.


Zupa meksykańska

Smacznego.

Przepis kuchni meksykańskiej.

„Podróże małe i duże”

Zupa meksykańska
„Zatoka Kości” w Ohridzie – Macedonia Północna
About the Author

Leave a Reply

*