Zupy są bardzo zdrowe i pożywne, choć niektórzy twierdzą że zupa to za mało dla nich.
Wystarczy dodać do niej grzanki, czy groszek ptysiowy albo czipsy z szynki, boczku i będą bardziej treściwe.
Dziś pyszna zupa z marchwi i groszku, zapraszam.
Zupa z marchwi i groszku.
Składniki:
- 500 g marchwi
- 1 puszka groszku konserwowego – 400 ml
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1000 ml bulionu drobiowego
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka wraz z groszkiem i całą zalewą.
- Warzywa zalałam bulionem i gotowałam aż marchewka zmiękła.
- Przy użyciu blendera zmiksowałam ugotowane warzywa ale tak nie do końca, niech zostanie coś na ząb.
- Dodałam do zupy zioła oraz mleko skondensowane i zagotowałam.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego.
Przepis własny.