default-logo

Zupa marchewkowo – groszkowa

sobota, 15 listopada 2014

Zupa marchewkowo - groszkowa

Zupy są bardzo zdrowe i pożywne, choć niektórzy twierdzą że zupa to za mało dla nich.

Wystarczy dodać do niej grzanki, czy groszek ptysiowy albo czipsy z szynki, boczku i będą bardziej treściwe.

Dziś pyszna zupa z marchwi i groszku, zapraszam.

Zupa z marchwi i groszku.  

Zupa marchewkowo - groszkowa

Składniki:

  • 500 g marchwi
  • 1 puszka groszku konserwowego – 400 ml
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1000 ml bulionu drobiowego
  • sól morska
  • pieprz czarny

Zupa marchewkowo - groszkowa

Przygotowanie zupy:

  • Marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka wraz z groszkiem i całą zalewą.
  • Warzywa zalałam bulionem i gotowałam aż marchewka zmiękła.
  • Przy użyciu blendera zmiksowałam ugotowane warzywa ale tak nie do końca, niech zostanie coś na ząb.
  • Dodałam do zupy zioła oraz mleko skondensowane i zagotowałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.

Zupa marchewkowo - groszkowa

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*