default-logo

Zupa malinowo – jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti

poniedziałek, 20 maja 2019

Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti

Zajadajmy się dzisiaj zupą owocową, pyszną i aromatyczną.

Owoce do zupy zarówno świeże jak i mrożone będą znakomite.

Ja miałam mrożone bo zamrażarkę czas przygotować do kolejnego sezonu i opróżnić szuflady.

Świeże idealnie się do zupy nadadzą, zachęcam do ugotowania.

Pamiętam że jako mała dziewczynka nie lubiłam zupy wiśniowej, teraz natomiast zajadam się pyszną owocową.

Gusta się zmieniają, jak widać.

Zupa owocowa z makaronem.

Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti


Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti



Składniki:

  • 500 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 puszka mleczka kokosowego 17 % tłuszczu – 400 ml
  • 250 g jeżyn – miałam mrożone
  • 250 g malin – miałam mrożone
  • 1 laska cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
  • 160 g makaronu fusili giganti


Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti


Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti

Przygotowanie zupy:

  • Owoce wrzuciłam do garnka, wlałam wodę, dodałam sól i rozgotowałam.
  • Rozgotowane owoce przecisnęłam przez sito aby pozbyć się pestek.
  • Mus z powrotem wlałam do garnka, dodałam mleczko kokosowe, laskę cynamonu, zagotowałam.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do gotującej się zupy, mieszając.
  • Zagotowałam, zdjęłam z ognia, dodałam miód.
  • Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam, podałam z zupą.


Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti


Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa malinowo - jeżynowa z mleczkiem kokosowym i fusili giganti
Latarnia w Krynicy Morskiej
About the Author

Leave a Reply

*