default-logo

Zupa krem ziemniaczano – pomidorowy

Zupy to temat rzeka, można improwizować jak kto lubi i co kto ma aby powstała zupa lekka czy treściwa.

Mają ukochaną pomidorową, zresztą nie tylko moją bo chyba nie ma osoby której dzieciństwo nie kojarzyłoby się z pomidorową mamy czy babci, połączyłam z ziemniaczaną i w efekcie powstała przepyszna zupa, polecam.

Łatwo, szybko i treściwie, zapraszam.

Zupa krem ziemniaczano – pomidorowy.

Zupa krem ziemniaczano - pomidorowy

Zupa krem ziemniaczano - pomidorowy

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 batat – słodki ziemniak
  • 1 marchewka
  • końcówki szparagów zielonych z 1 pęczka
  • ok. 15 cm białej części pora
  • olej do smażenia
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 1 szklanka soku pomidorowego – 250 ml
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek główek szparagów zielonych
  • groszek ptysiowy

Zupa krem ziemniaczano - pomidorowy

Przygotowanie zupy:

  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a pora po umyciu pokroiłam w plasterki.
  • Szparagi umyłam i odłamałam im końcówki.
  • Na oleju podsmażyłam ziemniaki i pora a także szparagi – końcówki.
  • Potem zalałam je bulionem i gotowałam jakieś 10 minut po czym zmiksowałam na gładki krem.
  • Do zmiksowanej masy dodałam sok z pomidorów, koncentrat i zagotowałam.
  • Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, wymieszałam i dodałam suszony estragon.
  • Główki szparagów ugotowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie, trwało to około 3 minut.
  • Podałam zupę z główkami szparagów oraz z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem ziemniaczano - pomidorowy

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa krem ziemniaczano - pomidorowy
Bez Lilak
About the Author

Leave a Reply

*