default-logo

Zupa krem ze szpinaku i ziemniaków

Zupa krem ze szpinaku i ziemniaków Czy szpinak może być niesmaczny? To może się zdarzyć tylko w bardzo słabej restauracji. Liczne propozycje z działu SZPINAK dowodzą, że dobrze przyrządzony w domowych warunkach szpinak – jest po prostu wspaniały! Dzisiaj bardzo gęsta zupa szpinakowa, z dodatkiem ziemniaków. Na bazie oliwy z oliwek. Podawana z krewetkami smażonymi z cebulką i natką pietruszki. Zamiast krewetek, można z powodzeniem użyć np. grillowanego łososia. Można też zupę podać z grzankami z oliwą i np. łososiem wędzonym. To podstawowy, bardzo dobry przepis na zupę szpinakową (przepis zmodyfikowany z Magazynu Kuchnia Włoska, Vie del gusto). Polecam też porównać z inną Zupą ze szpinaku z kładzionymi kluseczkami, o wiele mniej gęstą od dzisiejszej, na bazie mleka i kremowego serka. Dzisiaj zrobiłam też makaron ze świeżym szpinakiem i … (to niespodzianka :-). Wyszedł przepyszny, więc jutro powtórka + zdjęcia… Zapraszam 🙂 0

7 3.57

Zupa krem ze szpinaku i ziemniaków

  • Zupy
  • Zupy krem
  • Szpinak

Składniki

4 porcje
  • 350 g szpinaku
  • 200 g ziemniaków (2 średniej wielkości)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 litr wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • grzanki z bagietki
Krewetki:
  • 20 różowych krewetek
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Zupa szpinakowa z ziemniakami:
  • Szpinak opłukać i odciąć twarde łodyżki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę.
  • Do dużego i szerokiego garnka z grubym dnem lub dużej patelni wlać 3 łyżki oliwy z oliwek i na bardzo małym ogniu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć przez około 1 – 2 minuty. Dodać szpinak i mieszając smażyć przez około 1 minutę na małym ogniu, aż nieco zwiędnie.
  • Wlać białe wino i chwilę odparować. Dodać wodę, szczyptę soli, cukier i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 15 minut (zupa ma tylko „mrugać, nie może mocno się gotować!).
  • Zupę zmiksować lub przetrzeć, niekoniecznie na idealnie gładki mus, pozostawiając bardzo małe kawałeczki szpinaku i ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.
  • Zupę podgrzać i podawać z krewetkami (przepis poniżej), z serkiem mascarpone i bagietką.
Krewetki:
  • Krewetki mrożone rozmrozić w lodówce, opłukać i osuszyć. Naciąć po zewnętrznej części grzbietu zaczynając od grubszej części (dzięki temu podczas smażenia boki krewetki rozchylą się).
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na małym ogniu zeszklić pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Dodać krewetki i smażyć na małym ogniu po 1 minucie z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać.
  • Zupa krem ze szpinaku i ziemniaków. Najlepszy przepis na zupę szpinakową
  • Zupa krem ze szpinaku z krewetkami. Krem szpinakowy. Przepis na zupę ze szpinaku
About the Author

Leave a Reply

*