Zupa krem ze świeżych pomidorów
0 Comment

45 4.87
Śr ocena
Zupa krem ze świeżych pomidorów
Z bazylią i mozzarellą
- Zupy
- Zupa pomidorowa
- Zupy krem
- Pomidory
bazylia
mozzarella di bufala
Składniki
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 mała pietruszka
- 5 większych pomidorów
- 700 ml bulionu (jarzynowego lub drobiowego)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz oraz 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pęczek bazylii
- 50 ml śmietanki kremowej 30% lub 18% (do zup i sosów)
- opcjonalnie: około 1/2 papryczki chili
Przygotowanie
- W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepołowione ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Dodać papryczkę chili jeśli jej używamy oraz obrane i pokrojone na cienkie plasterki marchewki i pietruszkę. Smażyć przez 5 minut co chwilę mieszając.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę, sok zachować. Pomidory i sok dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 1 minutę.
- Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Gotować przez około 13 – 15 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze dodając liście bazylii (część zostawić do podania), przelać z powrotem do garnka.
- Do miseczki wlać śmietankę i stopniowo wlewać kilka łyżek zupy mieszając, przelać wszystko do garnka i wymieszać. Zupę podgrzać przed podaniem.
Propozycja podania
Zupę podawać w niezbyt głębokich talerzach z kawałkiem mozzarelli pośrodku (użyłam mozzarelli di buffala) lub startym serem, posypać listkami bazylii. Opcjonalnie może być też pieczywo, np. bagietka czosnkowa.