default-logo

Zupa krem z żółtych pomidorów, pieczonej papryki z czarną soczewicą

Jak na straganach tyle kolorowych pomidorów to aż żal ich nie kupić i wykorzystać.

Tak oto powstała zupa krem z żółtych pomidorów.

Stwierdziłam jednak że same pomidory będą za mdłe i dodałam do nich marchew i pieczoną, aromatyczną paprykę.

Zupa jest kremowa i przepyszna, ma lekko dymny zapach a dodatek czarnej soczewicy – belugi – dodaje zupie charakteru.

Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Zupa z żółtych pomidorów z belugą.

Zupa krem z żółtych pomidorów, pieczonej papryki z czarną soczewicą


Zupa krem z żółtych pomidorów, pieczonej papryki z czarną soczewicą



Składniki:

  • 1000 g żółtych pomidorów
  • 2 duże żółte papryki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • 400 – 500 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia – 2 łyżki
  • 1 szklanka czarnej soczewicy beluga
  • 2 szklanki wody


Zupa krem z żółtych pomidorów, pieczonej papryki z czarną soczewicą

Przygotowanie zupy z pomidorów:

  • Najpierw opiekłam nad płomieniem papryki aż skórka stała się czarna, włożyłam je do pojemnika z pokrywką, poczekałam 15 minut aż lekko przestygła i zdjęłam z niej skórę.
  • Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki a cebulę w ćwierćplasterki.
  • Pomidory wraz ze skórką pokroiłam w kostkę.
  • Na oleju podsmażyłam w garnku cebulę, potem dodałam marchew, pomidory a na końcu dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, kurkumę.
  • Smażyłam 5 minut i zalałam całość bulionem, gotowałam 30 minut.
  • Potem zupę zmiksowałam na krem, doprawiłam solą, pieprzem, cukrem a na sam koniec dodałam sumak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Soczewice zalałam woda i gotowałam aż stała się al’dente – u mnie 20 minut, lekko posoliłam pod koniec gotowania.
  • Podałam zupę z belugą.


Zupa krem z żółtych pomidorów, pieczonej papryki z czarną soczewicą

Smacznego.

Autor przepisu: Dorota Owczarek.

„Podróże małe i duże”

Zupa krem z żółtych pomidorów, pieczonej papryki z czarną soczewicą
Zamek w Łęczycy
About the Author

Leave a Reply

*