default-logo

Zupa krem z zielonej sałaty

Po dużym testowaniu czas na jakiś obiad.

Może zupa krem z zielonej sałaty?

Dostałam całą reklamówkę sałat od koleżanki i trzeba było coś z nią zrobić i tak powstała zupa.

Zupa krem z zielonej sałaty.

Zupa krem z zielonej sałaty

Zupa krem z zielonej sałaty

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • duża główka sałaty masłowej
  • duża cebula
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki tartego sera gouda
  • 3 trójkąty serka topionego śmietankowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • grzanki czosnkowe

Zupa krem z zielonej sałaty


Zupa krem z zielonej sałaty

Przygotowanie zupy:

  • Sałatę dokładnie umyć.
  • Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
  • Przełożyć do garnka do którego wlać też groszek razem z zalewą.
  • Zagotować i dodać porwane liście sałaty.
  • Gotować ok.8-10 minut.
  • Po tym czasie zupę miksujemy na gładką masę.
  • Po czym do zupy dodać bulion i znowu zagotować.
  • Dodać ser starty i topiony oraz łyżkę śmietany i jeszcze raz zagotować.

Zupa krem z zielonej sałaty

  • Podawać z grzankami.
  • Ja nacieram kromkę chleba czosnkiem, kroję w kostkę a następnie podsmażam na patelni.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*