default-logo

Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu Pyszna zupa o wyjątkowym smaku. Zupa krem z topinamburu, który od niedawna staje się coraz bardziej popularny. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, polecam właśnie topinambur. Obecnie jest do kupienia na wyciągnięcie ręki, oczywiście dla tych, którzy się rozglądają 😉 Zupa z topinamburu będzie ciekawsza jeśli dodasz do niej kawałek kalafiora i ugotowaną ciecierzycę. Topinambur pozostaje wyczuwalny, ale nie zdominuje całości. Z przypraw wybrałam rozmaryn, bo do takich roślin bulwiastych właśnie rozmaryn najbardziej mi pasuje. Zupę proponuję podać ze zrumienionymi orzechami włoskimi i chipsami z jarmużu. Smak topinamburu porównać do pietruszki, pasternaku, tylko mniej ostry i z ciekawym „kwiatowym”, słodkawym i rześkim posmakiem. Jeśli spotkacie gdzieś topinambur, koniecznie kupcie i popróbujcie przygotować z niego coś w domu. Na początek najprościej będzie go pokroić na kawałki i upiec tak jak w tej sałatce. 0

17 3.35

Zupa krem z topinamburu

z ciecierzycą i kalafiorem

  • Zupy
  • Zupy krem
  • Ciecierzyca
  • Jarmuż
  • Kalafior
  • Topinambur
  • Wegańskie
orzechy włoskie

Składniki

2 porcje
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  • 1 średnia cebula cukrowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 litra bulionu jarzynowego
Propozycja podania:
  • chipsy z jarmużu z 1 liścia
  • orzechy włoskie, posiekane i zrumienione na patelni
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Zupa krem z topinamburu:
  • W niedużym garnku podgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 2-3 minuty, dodać pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn smażyć przez ok. 2 minuty.
  • Dodać cienko obrany i pokrojony w kostkę topinambur i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojonego na kawałki kalafiora, ciecierzycę i smażyć jeszcze ok. 2 minuty delikatnie doprawiając solą. Następnie wlać gorący (!) bulion i zagotować.
  • Gotować przez 15 minut do miękkości warzyw (nie mogą się rozpadać, być za miękkie). Zmiksować zupę w stojącym blenderze na gładki krem, w razie potrzeby doprawić solą.
Chipsy z jarmużu:
  • jarmuż umyć, odciąć liście od twardej części pośrodku, doprawić solą, pieprzem, obtoczyć w oliwie i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec przez 10 minut w 180 stopniach C, aż będą chrupiące ale nie będą jeszcze brązowe czy przypalone.
  • Zupa krem z topinamburu
About the Author

Leave a Reply

*