Pyszna zupa na mym stole a czy na Waszym również?
Lubicie topinambur?
Zupa jest bardzo zdrowa a dzięki zawartości parmezanu i chorizo bardzo pożywna, polecam gorąco.
Zupa krem z topinamburu z parmezanem i czipsami z chorizo.
Składniki:
- 1200 g bulw topinamburu
- 1/2 bulwy średniego selera
- 3 średnie ziemniaki
- olej z chili do smażenia
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki 36 %
- sól morska
- pieprz biały
- 2 łyżki sosu sojowego + dodatkowo do skropienia zupy
- 100 g plastrów hiszpańskiej kiełbasy paprykowej chorizo
- kilka łyżek startego parmezanu
Przygotowanie zupy:
- Obrałam bulwy topinamburu, selera i ziemniaków i pokroiłam w paseczki.
- W garnku rozgrzałam olej z chili i smażyłam paski warzyw przez 8 – 10 minut.
- Potem zalałam wszystko bulionem i gotowałam 15 minut.
- Ugotowane warzywa zmiksowałam na krem, dodałam śmietankę i zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem a także sosem sojowym, wymieszałam.
- Na suchej patelni wysmażyłam plastry chorizo.
- Zupę już na talerzu skropiłam sosem sojowym, posypałam parmezanem i udekorowałam czipsami z chorizo.
Smacznego.
Przepis autorski.
„Podróże małe i duże”
Biały lew – zoo w Borysewie |