default-logo

Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonycmi pestkami dyni i komosą ryżową

Dziś pierwszy Dzień Wiosny, czyli potrzeba nam będzie dużo energii, i dużo witamin, i różnych dobroci dostarczmy swemu brzuchowi.

Takim pożywnym dobrodziejstwem dla nas będzie właśnie zupa krem.

Dziś z topinamburu i pasternaku, idealny duet, do niego pestki dyni i zbawienna dla organizmu komosa ryżowa.

Pyszny obiad na stole, zapraszam.

Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonymi pestkami dyni i komosą ryżową.

Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonycmi pestkami dyni i komosą ryżową

Składniki:

  • garść pestek dyni
  • 500 g pasternaku
  • 500 g topinamburu – słonecznika bulwiastego
  • 3 marchewki
  • mały por
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki jarzynki domowej
  • 1 łyżka mielonej kozieradki
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 szklanka wody
  • sól morska
  • pieprz biały do smaku


Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonycmi pestkami dyni i komosą ryżową


Przygotowanie zupy:

  • Najpierw umyłam i obrałam warzywa, marchew, pasternak

Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonycmi pestkami dyni i komosą ryżową

  • i topinambur.

Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonycmi pestkami dyni i komosą ryżową

  • Pokroiłam je w plastry, pora dobrze umyłam i też pokroiłam w plastry.
  • W garnku szybkowaru podsmażyłam na oleju warzywa, domową jarzynkę, kozieradkę i wlałam bulion, dodałam soli.
  • Nakryłam garnek pokrywką i od osiągnięcia największej mocy garnka gotowałam 10 minut.
  • Jeśli gotujecie w zwykłym garnku trzeba gotować 30 minut.
  • Potem garnek otworzyłam, dodałam sos sojowy, zmiksowałam na gładki krem.
  • Jeśli jest za gęsty trzeba dolać wody.
  • Doprawiłam jeszcze do smaku pieprzem białym.
  • Komosę ryżową zalałam wodą i gotowałam do miękkości ok. 20 minut, wyłączyłam ogień i pozostawiłam jeszcze na 10 minut.
  • Pestki dyni uprażyłam na suchej patelni.
  • Podałam zupę na talerzu z komosą ryżową, posypaną pestkami dyni.

Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonycmi pestkami dyni i komosą ryżową

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa krem z topinamburu, pasternaku z prażonycmi pestkami dyni i komosą ryżową
Modraszka zwyczajna
About the Author

Leave a Reply

*