default-logo

Zupa krem z suszonych podgrzybków

niedziela, 4 sierpnia 2013

Zupa krem z suszonych podgrzybków

Zapraszam na pyszny krem z suszonych grzybów.

Jak pomysł powstał w mojej głowie to nie myślałam że z suszonych grzybów taki super krem wyjdzie, no i proszę, zajadaliśmy się jak nigdy.

Powiecie że teraz są grzyby świeże, no tak macie racje ale jak taki krem ugotujecie to następne suszone grzyby będą wykorzystane na pewno.

Zapraszam na pyszny krem.

Zupa krem z suszonych podgrzybków.

Zupa krem z suszonych podgrzybków

Składniki:

  • 200 g suszonych podgrzybków
  • 1000 ml wody
  • 2 duże marchewki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 150 g makaronu świderki
  • 5 łyżek śmietanki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Zupa krem z suszonych podgrzybków

Przygotowanie zupy:

  • Dzień wcześniej a najlepiej na noc, opłukane i oczyszczone grzyby namoczyć w 1 litrze zimnej wody.
  • Po 12 godzinach grzyby ugotować w tej samej wodzie tylko należy ja osolić.
  • W trakcie gotowania wrzucamy obrana i pokrojona marchewkę.
  • Jak grzyby są miękkie zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę, dodając posiekana natkę pietruszki.
  • Wtedy do zupy dodajemy śmietankę i gotujemy, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
  • Makaron gotujemy al’dente i odcedzamy.
  • Do miseczki nalewamy kremu, na środku układamy makaron.

Zupa krem z suszonych podgrzybków

Pachnie lasem.

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*