default-logo

Zupa krem z pieczarek

poniedziałek, 7 grudnia 2020

Zupa krem z pieczarek

Taka zupa będzie idealna na świąteczny stół, jest aromatyczna i smakowita.

Smakuje zawsze dobrze, to jest tylko moja propozycja na wigilię.

Ja taką ugotuję.

Krem z pieczarek.

Zupa krem z pieczarek



Składniki:

  • 500 g świeżych pieczarek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 suszone prawdziwki
  • 750 ml bulionu drobiowo – warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • makaron ryżowy do podania


Zupa krem z pieczarek

Przygotowanie zupy:

  • Namoczyłam prawdziwki w niedużej ilości wrzącej wody na 30 minut.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry, ziemniaki i marchewkę wyszorowałam i także pokroiłam w kostkę.
  • W garnku podgrzałam masło i podsmażyłam na nim pieczarki, aż stały się rumiane.
  • Wtedy dodałam ziemniaki i marchewkę, podsmażałam jeszcze 5 minut.
  • Dodałam prawdziwki wraz z wodą w której się moczyły.
  • Zalałam warzywa bulionem i gotowałam 15 minut aż grzyby i ziemniaki były miękkie.
  • Odłożyłam kilka grzybów do dekoracji a resztę zmiksowałam na gładki krem.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron ugotowałam al’dente i podałam z kremem.


Zupa krem z pieczarek

Smacznego.

Przepis autorski.

„Podróże małe i duże”

Zupa krem z pieczarek
Pijalnia Wód w Ciechocinku
About the Author

Leave a Reply

*