Takie zupy – kremy są rewelacyjną rozgrzewką po takim dniu jak dziś.
Zima zaatakowała choć mamy jesień jeszcze i przemarzłam trochę.
Taki krem dyniowy jest pysznym obiadem.
Zapraszam serdecznie.
Zupa krem z dyni z serem feta.
Składniki:
- 2 – 3 plastry sera feta
- 1 dynia hokkaido
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 1 łyżeczka chili
- różowa sól himalajska Royal Brand
- 300 ml wody
- 200 ml mleka
- olej rzepakowy
Przygotowanie zupy:
- Dynię obrałam i pokroiłam na kawałki.
- Marchew i cebulę obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Włożyłam warzywa do naczynia żaroodpornego, skropiłam olejem i upiekłam w 180 C do miękkości, ok. 40 minut.
- Następnie miękkie warzywa zmiksowałam na papkę, zalałam wodą i mlekiem i zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i chili.
- Ser feta pokroiłam w kostkę i już na talerzu udekorowałam zupę.
- Prosto i pysznie.
Smacznego.
Przepis własny.