Dobrych i treściwych zup nigdy za dużo, uwielbiamy.
Tym razem zapraszam na przebogaty smakowo krem z dyni z dodatkami innych warzyw.
Zupa jest aromatyczna i przepyszna, idealna na jesienne dni.
Krem z dyni z dodatkami.
Składniki: 4 porcje
- 1250 g miąższu dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- gałązka tymianku
- 1500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz czarny
- 200 g świeżego szpinaku
Przygotowanie zupy:
- Dynię, marchewkę, czosnek, cebulę pokroiłam w kostkę.
- 2 pomidory również pokroiłam w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażałam najpierw cebulę i czosnek.
- Potem dodałam dynię i smażyłam 5 minut.
- Teraz dodałam marchewkę, pokrojone pomidory, wrzuciłam gałązkę tymianku i wlałam bulion.
- Gotowałam 15 minut.
- Wyjęłam tymianek i zmiksowałam zupę na krem.
- Jak jest za gęsta wystarczy dolać wody.
- Wymieszałam zupę ze śmietaną, dodałam sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową.
- Resztę pomidorów pokroiłam w kostkę.
- Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
- Na oleju smażyłam razem pomidory i szpinak aż zmiękł.
- Podałam zupę ze szpinakiem z pomidorami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
„Podróże małe i duże”
Żarnowiec |