ZUPA KREM Z BURAKÓW I JABŁEK
Zrobiona z troski o najbliższych, z serca, ze zdrowych warzyw, dobrze dobranych przypraw i dodatków. Wystartowała pierwsza na rodzinnym przyjęciu, by wzbudzić dalszy apetyt 😋 Elegancko podana zaszczyci i wzbogaci niejeden stół na przyjęciu. Zupa wspaniała! Dla dzieci idealna, delikatna i kremowa.
Krem z buraków i jabłek
Krem z buraków i jabłek podałam z siekaną drobno natką pietruszki i posypałam jagodami suszonymi goji. Pasować tu będą także suszone inne owoce, płatki migdałów, buraki pokrojone w drobną kosteczkę, kleks jogurtu lub śmietany. Smakujcie na zdrowie! 👍
SKŁADNIKI:
- 11 średnich buraków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pietruszki
- 4 marchwie
- 2 jabłka
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1,5 l bulionu lub wody
- łyżka przyprawy naturalnej do rosołu (Dary Natury)
- połowa łyżeczki słodkiej papryki
- do smaku sól, pieprz, lubczyk
- opcjonalnie: większa szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- do podania: natka pietruszki, siekana rukola, suszone owoce, płatki migdałów, kleks jogurtu lub śmietany, grzanki, kosteczki upieczonych buraków
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, bez termoobiegu, grzanie góra plus dół.
Buraki szoruję, osuszam, zawijam każdego w folię aluminiową, wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 2 godzin do miękkości. Po 1 h 40 min. sprawdzam widelcem czy miękkość mi odpowiada. Jeśli tak to wyjmuję je, studzę na blacie, zimne obieram, kroję w kostkę.
Warzywa na zupę obieram i kroję w niezbyt małą kostkę. Czosnek siekam drobno.
Szykuję duży garnek z grubszym dnem, wlewam trochę oliwy. Przesmażam na niej posiekane warzywa, tj. marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek. Często mieszam. Po 10 minutach wrzucam obrane i posiekane jabłka (skórkę z witaminami zjadam:) – kiedy indziej nie obieram i wrzucam całe do zupy) dodaję liście oraz ziele angielskie, wlewam bulion, mieszam. Gotuję do miękkości marchwi i pietruszki.
Po tym czasie wrzucam pokrojone buraki, przyprawiam lekko, dodaję sok z cytryny i miksuję zupę na krem. Po spróbowaniu w razie potrzeby doprawiam do smaku. Można także doprawić zupę pieprzem cytrynowym. Podaję gorącą z dodatkami.
Smacznego 😉