default-logo

Zupa krem z buraków

W moim domu buraki zawsze były wysoko postawione w codziennym jadłospisie.

Dziś chce Was zaprosić na krem z buraków.

Sama nie spodziewałam się takiego efektu, zupa jest przepyszna i jest tak aromatyczna od ziół że pachnie tu i tam.

Zupa krem z buraków.

Zupa krem z buraków

Składniki:

  • 4 długie czerwone buraki
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ziarnka jałowca
  • 3 ziarnka pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 1000 ml bulionu drobiowo – grzybowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • sok z 1/2 cytryny
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Zupa krem z buraków

Przygotowanie zupy:

  • Buraki należy upiec w foli do miękkości.
  • Takie pieczone buraki są bardziej słodkie i aromatyczne.
  • Na patelni rozgrzać olej a następnie prażyć na nim ziarna kolendry, a następnie dodać resztę ziaren i liść laurowy.
  • Jak już będzie pachnieć w całej kuchni dodać na patelnię pokrojone w plastry buraki.
  • Smażyć aż buraki będą szkliste, a następnie dodać bulion i gotować ok.15 minut.
  • Następnie wyjąć liść laurowy a pozostałe składniki zmiksować na gładka masę.
  • Potem dodajemy śmietanę i starty chrzan, sól do smaku, pieprz oraz sok z 1/2 cytryny.
  • Podawać z grzankami.

Zupa krem z buraków

Smacznego.

Przepis własny.

About the Author

Leave a Reply

*