default-logo

Zupa krem z botwinki

czwartek, 29 sierpnia 2013

Zupa krem z botwinki

Botwinkę uwielbiam, zwłaszcza wiosną bo pachnie wtedy obłędnie.

Teraz natomiast postanowiłam zrobić krem z botwinki i naprawdę polecam, bo wyszedł znakomity.

Część liści zostawiłam nie zmiksowanych do dekoracji.

Natomiast do kremu podałam grzanki z masłem czosnkowym i jest to dobre połączenie.

Zapraszam na krem z botwinki z czosnkowymi grzankami.

Zupa krem z botwinki

Zupa krem z botwinki

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • cukier trzcinowy
  • grzanki czosnkowe

Zupa krem z botwinki

Zupa krem z botwinki

Przygotowanie zupy:

  • Liście botwiny wraz z buraczkami umyłam i posiekałam. 
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ósemki.
  • Marchewkę obrałam i pokroiłam na kawałki.
  • Wszystkie warzywa włożyłam do garnka, zalałam bulionem i gotowałam do miękkości.
  • Potem dodałam koperek i zagotowałam.
  • Zupę zdjęłam z ognia i odłożyłam kilka liści botwiny do dekoracji a resztę zmiksowałam na gładką masę.
  • Zupę ponownie postawiłam na ogniu, dodałam śmietankę, sól, cukier oraz sok z cytryny do smaku i mieszając zagotowałam.
  • Zupa gotowa do podania z grzankami.

Zupa krem z botwinki


Zupa krem z botwinki

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*