default-logo

Zupa krem z bobu i z bobem

Ponieważ bób w tym roku pięknie obrodził nie mogło zabraknąć tego kremu na naszym stole.

Jest bardzo pożywny a ponieważ bób to jedno z moich ulubionych warzyw objadłam się do pęknięcia.

A jak Wy lubicie jadać bób? na sucho? ze skórką czy bez?

Zapraszam na pyszny krem.

Zupa krem z bobu i z bobem

Zupa krem z bobu i z bobem


Zupa krem z bobu i z bobem


Zupa krem z bobu i z bobem

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 5 – 6 małych ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 3 liście selera bulwiastego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 80 ml jogurtu naturalnego
  • groszek ptysiowy
  • olej rzepakowy do smażenia

Zupa krem z bobu i z bobem


Zupa krem z bobu i z bobem

Przygotowanie zupy:

  • Bób – około 1000 g gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru.
  • Po ugotowaniu bób odcedzamy ale nie wylewamy wody z gotowania.
  • Bób obieramy tak aby było ok. 3 szklanek po obraniu i trochę do dekoracji.
  • Warzywa czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, pora obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wodę z gotowania bobu zagotowujemy i wkładamy warzywa, gotujemy 5 minut.
  • Wyjmujemy łyżka cedzakową na talerz.
  • Siekamy cebulę i czosnek i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • Dodajemy podgotowane warzywa i smażymy jakieś 5 minut.
  • Zalewamy ponownie bulionem z gotowania warzyw i gotujemy do miękkości.
  • Następnie do warzyw wkładamy obrany bób i natkę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i miksujemy na jednolity krem.
  • Dodajemy na koniec jogurt i mieszamy.

Zupa krem z bobu i z bobem


Zupa krem z bobu i z bobem


Zupa krem z bobu i z bobem

  • Podajemy z odłożonym bobem i groszkiem ptysiowym.

Smacznego.

Pomysł własny.

About the Author

Leave a Reply

*