default-logo

Zupa krem pomidorowa

Zupa krem pomidorowa Gdy w sierpniu zaczyna się sezon na świeże pomidory, moją ulubioną zupą staje się zupa pomidorowa! Co roku gotuję ją nieco inaczej i za każdym razem staje się ona moją ulubioną wersją tej zupy 😉 Najchętniej jednak wracam do zupy ugotowanej w klimacie „włoskim”, z oliwą, czosnkiem, bazylią i grzankami z bagietki, czasem również z dodatkiem parmezanu lub tartej mozzarelli. Dzisiejsza ma ciekawą, niejednorodną konsystencję kremu, z kawałeczkami niezmiksowanych, świeżych pomidorów. Aby dodatkowo urozmaicić jej smak, dodaję białe wino, sos worcestershire, ajvar, pastę chili, ale nie są to konieczne dodatki. Spróbujcie dzisiejszej zupy pomidorowej, jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Cieszcie się smakiem świeżych pomidorów! 🙂 0

121 4.79

Zupa krem pomidorowa

Fantastyczna! Z bazylią i grzankami.

  • Zupy
  • Zupa pomidorowa
  • Zupy krem
  • Pomidory
  • Przepisy fit

Składniki

2 – 4 porcje
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 1/4 szkl. białego wina
  • 1 kg dojrzałych świeżych pomidorów
  • 1/2 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
Dodatki opcjonalne
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżka ajvaru
  • szczypta chili

Przygotowanie

  • W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Wlać wino jeśli je używamy i gotować przez minutę.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, odciąć szypułki, miąższ pokroić w kostkę. Odłożyć ok. pół szklanki pokrojonych pomidorów a resztę włożyć do garnka. 
  • Dodać ocet i cukier oraz składniki opcjonalne jeśli ich używamy (sos worcestershire, ajvar, chili), zagotować. Wlać gorący bulion i znów zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.
  • Zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą), ale niekoniecznie na idealnie gładki krem, i gotować przez 1 minutę.
  • Dodać odłożone świeże pomidory i po zagotowaniu odstawić z ognia. Wymieszć z posiekaną bazylią, następnie w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem i skropić oliwą extra vergine.

Propozycja podania

Grzanki z bagietki / bazylia / tarty parmezan lub mozzarella lub śmietanka

Wskazówki

Zupę można zrobić w wersji wegańskiej (pominąć masło i sos worcestershire).

  • Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
About the Author

Leave a Reply

*